Modul optim de a obține un corp sănătos și o sănătate remarcabilă


Fizioterapia


Recuperarea medicală prin fizioterapie



Fizioterapia


Recuperarea medicală prin fizioterapie este importantă și recomandată persoanelor care au nevoie de tratament de specialitate în urma unor traumatisme sa a unor boli. În aceste cazuri fizioterapia reduce durerile și grăbește procesul de vindecare, poate să facă diferența în abordarea patologiilor specifice, așa încât să asigure capacitatea de a duce o viață activă. Dacă pentru persoanele în vârstă, care pot avea probleme dizabilitante sau dureri cronice, fizioterepia este soluția care le permite menținerea unui nivel fizic necesar pentru a trăi independent, pentru cei care suferă accidente, traumatisme, accidentări – în cazul sportivilor, aceasta este soluția pentru a redobândi capacitățile fizice afectate și a avea o viață normală, sănătoasă. Durerile de spate sau musculare sunt printre cel mai des întâlnite probleme pentru care se recomandă urmarea unor ședințe de fizioterapie.

În concluzie, fizioterapia, are beneficii numeroase pentru organismul uman, pentru că folosește agenți fizici naturali dar și artificiali, în scopul de a revoluționa medicina și a reduce anumite durereri, în felul acesta dispare nevoia de analgezice, iar sănătatea va fi menținută natural.


Kinetoterapia


Recuperarea medicală prin kinetoterapie



Kinetoterapia


Reprezintă terapia prin mișcare utilizând o varietate de exercitii fizice, miscari active sau pasive pentru recapatarea sau ameliorarea sanatatii si mobilitatii unor segmente afectate dupa o boala sau o accidentare. Programul de recuperare începe după evaluarea initială a pacientului de către specialist urmând apoi în a intra într-un progrsm de recuperare individualizat având ca scop corectarea sau prevenirea deficientelor fizice, îmbunatațirea și restabilirea functionării fizice, prevenirea sau reducerea factoriilor de risc pentru sănătate și nu în ultimul rând starea de bine.

Kinetoterapia s-a dovedit extrem de utilă în cazurile posttraumatice sau postoperatorii, unde anumite funcții sunt sever afectate, iar această formă de terapie este esențială pentru procesul de recuperare . Cele mai cunoscute utilități ale kinetoterapiei, recuperarea sportivă, este, în continuare, deosebit de benefică ajutând atât la însănătoșirea mai rapidă după un accident sportiv, cât și în prevenirea accidentelor viitoare, ceea este vital mai ales pentru copiii și adolescenți.

Kinetoterapia se bucură de un real succes și în reducerea durerilor asociate cu anumite afecțiuni reumatologice, printre care se numără  gonartroza, osteoporoza, coxartroza, precum și în recuperarea funcțiilor afectate după anumite traumatisme, accidente sau intervenții chirurgicale. 

Un aspect mai puțin cunoscut este kinetoterapia utilizată ca practică de pregătire a corpului pentru sarcină. Astfel, prin kinetoterapie se poate obține un tonus general optim pentru sarcină, ajutând atât funcțiile fizice, cât și cele psihice, să fie într-o armonie deplină. Mai mult, kinetoterapia poate fi practicată și pe timpul sarcinii, și ajută la facilitarea nașterii și la o recuperare cât mai rapidă după aceasta.


Kinetoterapia pediatrica


Recuperarea medicală prin kinetoterapie



Kinetoterapia pediatrica


În centrul de recuperare Kineticsoft by Andrada există un departament de recuperare pentru copii si bebelusi, aceasta constă de la consultatii initiale până la tratament si recuperare medicala completa in afectiuni de coloana, traumatice sau post chirurgicale.

Kinetoterapia pediatrica se adreseaza copiilor din primele zile de viata pana la varsta de 16 ani. Bebelusii sunt adusi la evaluare pentru ca au o recomandare medicală sau pentru ca parintii sa fie informati despre cum sa stimuleze motor copilul pentru o dezvoltare armonioasa.

Terapia se poate incepe inca din primele zile de viata la recomandarea medicului sau in scop profilactic indiferent de varsta și utilizeaza tehnici distincte, specifice, adaptate stadiului de dezvoltare a copiilor. Kinetoterapeuții specializați în terapiile cu copii combină perfect exercițiile cu joaca și cu plăcerea de mișcare, în așa fel încât copii să îmbunătățescă starea de sănătate, să învețe să aibă mai multă grijă de sănătatea lor și să facă toată această mișcare cu plăcere


Terapia Tecar - Capacitive and Resistive Energy Transfer


Recuperarea medicală prin terapia Tecar



Terapia Tecar


Terapia Tecar reprezintă o metodă terapeutică non-invazivă, dezvoltată în ultimii ani, folosită cu succes în procesul de prevenire a leziunilor și a bolilor inflamatorii, dar mai ales în reabilitarea musculară, a tendoanelor și în patologiile osteoarticulare, care accelerează „regenerarea naturală” a țesuturilor biologice. Datorită intensității sale scăzute, este în totalitate non-invazivă și 100% naturală pentru corpul uman.

Mecanismul terapiei TECAR este bazat pe dezvoltarea unor energii în interiorul corpului (energie endogenă), urmărindu-se astfel accelerarea efectelor analgezice și biostimulente, procese pe care în mod natural organismul le-ar realiza într-un timp mult mai îndelungat.

Principalul beneficiu al acestei tehnici este dat de faptul că permite o combinație profundă a acțiunilor terapeutice fără contraindicații precum supraîncălzirea suprafeței tegumentare sau dispersia energiei în primele straturi ale țesutului biologic.


Terapia Shockwave


Recuperarea medicală prin terapia Shockwave



Terapia Shockwave


Terapia cu unde de șoc este o metodă terapeutică relativ nouă, mai cu seama datorită efectelor prin care reușește creșterea locală a vascularizarii și stimularea proceselor metabolice într-un timp foarte scurt, este un tratament neinvaziv si usor de pus in practica, cu larga aplicabilitate in ortopedie, fizioterapie, medicina sportiva si urologie. Principalele efecte constau in atenuarea rapida a durerii si restaurarea mobilitatii articulare, efecte obtinute in conditiile imbunatatirii proceselor metabolice din tesuturi, accelerarea vindecării, dar și tratarea simptomelor durerii cronice sau acute La aceste efecte se adauga si avantajul unei abordari nechirurgicale, deci care nu presupune utilizarea analgezicelor.

Cele mai întâlnite afecțiuni sunt tendinopatii, sindrom de tunel carpian, fasciite plantare, trigger points, managementul durerii și al inflamației, contracturi musculare, pinten calcanean, hematom intramuscular, sacroileita


Electroterapia


Recuperarea medicală prin terapia Electroterapie



Terapia Electro


Stimularea electrica in scopul reducerii senzatiei de durere permit utilizarea tuturor tipurilor de curenți de joasă și medie frecvență, folosind semnale electrice care interfera cu fluxul neurotransmitatorilor durerosi catre creier. Astfel se modifica mesajul de la nerv catre creier. Din punctul de vedere fizioterapeutic, alterarea arcului durerii de la nerv, creier apoi tesut periferic, fie ca pacientul prezinta episoade dureroase acute sau cronice, reprezinta o modalitate de tratament cruciala unde electroterapia se poate dovedi o resursa importanta acolo unde metodele conventionale de tratament nu sunt la fel de eficiente. De asemenea, electroterapia poate folosi in accelerarea procesului de vindecare acolo unde s-au produs leziuni tisulare. Electrostimularea neuromusculara reprezinta o procedura de fizioterapie care poate face parte din programul de recuperare medicala, ajutand astfel obtinerea unor efecte pozitive intr-un timp mai scurt.


LASER – Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation


Recuperarea medicală prin terapia LASER



Terapia LASER


Lumina laser este o terapie relativ nouă, ce a cunoscut o evoluție rapidă, spre deosebire de alte tipuri de lumini utilizate în recuperarea medicală, este moncromă, mult mai intensă, mai concentrată și direcționată. Aceste caracteristici fac ca aplicarea luminii laser să aibe efecte vizibile încă de la primele ședințe de tratament. Atunci cand sursa de lumina laser e plasata deasupra pielii, fotonii penetreaza cativa centimetri pentru a fi absorbiti de mitocondrii, parti ale celulei care produc energie. Aceasta energie stimuleaza raspunsuri fiziologice pozitive ce duc la restabilirea structurii si functiei celulare. În recuperarea medicală, terapia laser este folosita pentru tratamentul multor patologii inclusiv cele musculoscheletale, leziuni post-operatorii, ulcerul diabetic si leziuni dermatologice, permite relaxarea musculară, stimulează circulația sangvinică locală, stimulează creșterea masei osoase, ajută la vindecarea rănilor și a ligamentelor. Scopul principal al terapiei LASER este de a stimula functia celulara, dar intr-un ritm accelerat.


Drenaj limfatic mecanic


Recuperarea medicală prin terapia Drenaj limfatic



Terapia Drenaj limfatic mecanic


Drenajul limfatic sau presoterapie, cum mai este denumit, susține organismul atât în detoxifiere, cât și în demersul pentru remodelare corporală, atunci când corpul este ajutat să se elibereze de toxine. Aceasta procedură presupune compresia si decompresia corpului cu ajutorul aerului. Metoda se alege in functie de obiectivele terapeutice. Aparatul de drenaj limfatic este indicat pentru pacienții ce doresc reducerea celulitei, a depunerilor de grăsime, detoxifierea organismului, reducerea edemelor și stimularea sistemului imunitar, sau acțiuni  asupra lanțurilor de ganglioni limfatici. Drenajul limfatic este mai mult decât o procedura cosmetică. Beneficiile aparatelor de drenaj limfatic sunt multiple, iar printre acestea, specialiștii menționează îmbunătățirea sistemului imunitar, combaterea senzației de picior greu care apare din cauza sedentarismului și deshidratării, ameliorarea calității somnului, a unor probleme circulatorii. Aparatul pentru drenaj limfatic pune în mișcare limfa și accelerează eliminarea toxinelor și a procesului prin care organismul se regenerează, având efecte multiple și benefice.


Fasciq 


Recuperarea medicală prin terapia de fasciq



Fasciq 


Fascia este un strat de țesut format din colagen care se află chiar sub piele și înfășoară mușchii și toate celelalte organe interne. În esență, fascia ține corpul împreună și îl ajută să comunice din cap până în picioare, din interior în exterior. Fascia este modul în care corpul tău creează modele de compensare și poate reprezenta motivul disfuncțiilor unor organe aflate în alte zone ale corpului. Fascia este un organ care a fost mai mult timp ignorat/neglijat în tratamentele de recuperare medicală. Totuși, odată cu studierea mai aprofundată a funcțiilor și rolului acestui țesut, s-a observat că are o influență majoră asupra întregii activități a organismului uman. Contracturile musculare coexistă cu tensionările fasciale, integrarea fasciei conducand la decontracturare rapida și la completarea managementului adecvat de tratament.


Bandajare neuromusculară 


Recuperarea medicală prin terapia Bandajare neuromusculară



Bandajare neuromusculară 


Benzile kinesiologice sunt bandaje elastice care se aplică la nivelul leziunilor ligamentare, articulare sau musculare. Aceste benzi stimulează atât sistemul circulator limfatic și periferic, cât și pe cel muscular și neurologic. Banda kinesiologică trebuie aplicată numai după o evaluare fizică detaliată, făcută obligatoriu de un specialist. Rezultatele evaluării indică mărimea, poziţia şi strânsoarea benzii kinesiologice, care poate fi aplicată în multe feluri pentru influenţarea sistemului neuromuscular, neutralizarea congestiei circulației sanguine și drenajului limfatic susținerea funcției articulare, să atenueze durerea şi să reducă inflamaţia, să crească performanţa sportivă, să prevină accidentările, să grăbească vindecarea. Benzile kinesiologice sunt aplicate în diferite condiţii, iar în urma evaluărilor, fizioterapeutul va decide care este modalitatea de aplicare cea mai eficientă, specifică afecţiunii pe care o are pacientul. Metoda aplicării benzilor kinesiologice poate fi folosită de sportivii de performanță, dar și de persoanele care dezvoltă probleme la nivelul țesutului muscular, articular sau al ligamentelor. Acestea sunt rezistente la apă, permit pielii să respire și nu o irită, protejează zonele afectate și calmează durerea, reduc umflăturile și asigură susținerea musculară.


Terapia manuala 


Recuperarea medicală prin terapia manuala



Terapie manuală


Terapia manuala se efectueaza prin aplicarea unei forte manuale, determinate cu precizie si in mod specific la nivelul articulatiilor, tesuturilor conjunctive sau asupra muschilor scheletici, scopul acesteia fiind imbunatatirea mobilitati Terapia manuală folosește metode precum mobilizări, tracțiuni sau manipulări și se realizează local în funcție de problema pe care o are pacientul. De asemenea, forţa acţiunii este strict dozată de la caz la caz. Prin contactul direct cu pielea și musculatura, kinetoterapeutul poate simţi rezistenţa organismului și poate identifica zonele care necesită un plus de atenție. Poate fi de ajutor pentru tratamentul articulatiilor care nu au o mobilitate adecvata si o gama de miscare in anumite conditii musculo-scheletice. Această limitare poate provoca disconfort, durere și alterarea functiei de postura si miscarea zonelor restrictionate.


Terapia trigger point 


Recuperarea medicală prin Terapia trigger point



Terapia trigger point


Terapia Trigger Points este cea mai efecientă modalitate de tratament care se axează pe tratarea punctelor dureroase, aceasta se axează pe ameliorarea durerii și tratarea anumitor afecțiuni prin diferite tehnici de inactivare a Punctelor Trigger. Punctele Trigger sunt fenomene fizice ce pot fi simțite prin palpare ca un nodul muscular, iar durerea generată este reală și persistentă, acestea sunt diferite de punctele de acupunctură sau punctele de energie, deoarece durerea resimțită poate fi atât în mușchiul în care este localizat, cât și la distanță, în altă regiune a corpului. . Când mușchiul „adăpostește” un Punct Trigger vom experimenta durere intensă, rigiditate, slăbiciune, mișcare restricționată, iar uneori și greață, amețeli, tulburări de vedere, etc.  Aceste puncte se pot acumula în stare latentă pe parcursul vieții, pot persista mult timp după boală, dar pot declanșa dureri prin activarea de către anumiți factori: traumatisme directe, traumatisme minore repetate, suprasolicitare, postură incorectă, expunere prelungită la frig, căldură, stres.


ATM Articulația temporo-mandibulară 


Recuperarea medicală prin ATM Articulația temporo-mandibulară



ATM Articulația temporo-mandibulară


Articulatia temporo-mandibulara este structura ce uneste craniul de mandibula, ea permitand inchiderea si deschiderea gurii, dar si miscarile de lateralitate ale mandibulei. Articulatia este formata din capetele osoase articulare acoperite de cartilaj, menisc/disc articular si numeroase ligamente. Aceasta articulatie se deschide si inchide de aproximatv 2000 de ori pe zi, contribuind la procesul de masticatie, vorbire, inghitit si cascat, nu degeaba ea este denumita si cea mai activa din corp. Disfunctia articulatiei temporo-mandibulare este termenul general folosit pentru a descrie o serie de factori care pot cauza durere la acest nivel: – asimetriile dentare, malocluziile(articulatia este suprasolicitata prin efectul de scrasnit si strangere a dintilor- bruxism), artrita, artroza, traumatisme, interventii chirurgicale, postura defectuoasa, trismusul dentar (incapacitatea de a deschide gura ca urmare a contractiei muschilor masticatori), dezechilibre musculare, tulburari ale posturii.


Terapia craniosacrală 


Recuperarea medicală prin Terapia craniosacrală



Terapia craniosacrală


Terapia craniosacrala este o metoda foarte blanda de evaluare si imbunatatire a functionarii sistemului fiziologic al corpului, numit sistem craniosacral, comus din membranele meningeale si lichidul cefalorahidian care inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii. Folosind o atingere blanda, in general de numai 5 grame, similar cu greutatea unei monede de 50 bani, terapeutul elibereaza restrictiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la imbunatatirea functionarii sistemului nervos central. Datorita faptului ca terapia craniosacrala stimuleaza procesele naturale ale corpului, de autocorectare si autovindecare, ea este tot mai mult folosita preventiv, pentru intarirea rezistentei la imbolnavire si are eficienta intr-o gama larga de probleme medicale asociate cu dureri si disfunctii.


Terapia cu ventuze 


Recuperarea medicală prin Terapia cu ventuze



Terapia cu ventuze


Terapia cu ventuze reprezinta o forma alternativa de terapie care foloseste vacuumul creat de ventuze pentru a reduce presiunea tesuturilor superioare asupra muschilor si canelelor limfatice, permitand fluidizarea drenajului limfatic si eliminarea toxinelor. In acest fel se reduc inflamatiile, muschii se vindeca si se refac mai repede, articulatiile isi recapata mobilitatea. În timpul terapiei cu masaj, terapeutul poate deplasa cupele și.le poate mișca în mai multe zone pe piele, fiind astfel recunoscută ca o formă de terapie de masaj. Masajul cu ventuze a fost, de asemenea, folosit pentru scăderea în greutate și reducerea celulitei. Cupele de terapie cu silicon sunt folosite mai degrabă pentru această formă de terapie deoarece aceste cupe sunt mai moi și mai flexibile, ceea ce le face să alunece mai ușor pe corpul pacientului. Prin metoda terapiei cu ventuze, pielea, țesutul și mușchii sunt trași în sus pentru a spori circulația și pentru a oferi o gestionare a durerii.